Sekoita jauhot, hapanjuuripussin sisältö, suola ja sokeri keskenään kulhossa. Lisää öljy ja vesi ja vaivaa taikinaa alhaisella nopeudella 10-12 minuuttia, kunnes se on kiiltävää ja taipuisaa.
Pitkä vaivausaika on tärkeä jauhojen gluteenin aktivoimiseksi, joka vaikuttaa leivän rakenteeseen. Taikina on helpoin vaivata monitoimikoneella, vaihtoehtoisesti voit käyttää taikinakoukuilla varustettua käsivatkainta.
Jaa taikina 8 osaan ja pyörittele niistä pyöreitä sämpylöitä. Anna kohota kevyesti jauhotetulla pöydällä hieman kostean keittiöpyyhkeen alla 20 minuuttia.
Tee kostutetulla sormella reikä pallon keskelle ja pyörittele pienin liikkein rinkeliksi niin että reikä on halkaisijaltaan 3-3,5 cm.
Siirrä bagelit takaisin pöydälle kostean keittiöpyyhkeen alle. Anna niiden kohota vielä 20 minuuttia.
Laita uuni lämpenemään 220°C asteeseen.
Kuumenna vesi kiehuvaksi leveässä, tasapohjaisessa kattilassa. Aseta leivinpaperit kahdelle uunipellille.
Upota bagelit varovasti yksitellen kiehuvaan veteen ja anna kiehua 30 sekuntia molemmin puolin. Nosta bagel kattilasta reikäkauhalla uunipellille. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.
Paista bageleita n. 20 minuuttia uunin alaosassa yksi pelti kerrallaan. Anna jäähtyä uunipellillä.
Bageleille voi ripotella myös esim. juustoa, paistettua sipulia tai aurinkokuivattua tomaattia pieninä paloina.
Jos bagelit tulee lämmittää uudelleen, lämmitä niitä uunissa 200°C noin 5 minuuttia.
Bagelit voi pakastaa, jossa ne säilyvät jopa 3 kuukauden ajan.
Parhaan lopputuloksen saat käyttämällä jauhoja joiden proteiinipitoisuus on vähintään 12 g per 100 g).
Inspiroidu
Sämpylät ja leivät
Sämpylät ja leivät
Sämpylät ja leivät