Yhdistä vehnäjauhot, manitoba-jauhot, täysjyväjauhot ja hapanjuuripussin sisältö. Lisää jogurtti ja haalea vesi ja vaivaa monitoimikoneella tai taikinakoukuilla varustetulla käsivatkaimella keskinopeudella 4-5 minuuttia. Lisää suola ja vaivaa vielä 3-4 minuuttia, kunnes taikina irtoaa kulhon reunasta. Taikinan kuuluu olla tahmeaa, joten ÄLÄ lisää jauhoja.
Voitele kulho öljyllä, lisää taikina, peitä muovikelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä n. 50 minuuttia.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, venytä varovasti suorakaiteen muotoiseksi. Taita taikinan toinen puoli pituussuunnassa keskelle ja taita sitten sivut sisäänpäin. Taita sitten taikinan toinen pää keskelle. Taita sivut vuorotellen puoliväliin niin, että ne ovat melkein kietoutuneet yhteen. Rullaa lopuksi taikina pituussuunnassa niin, että siitä muodostuu pieni paksu makkara.
Katso oheinen ohjevideo leivän valmistamisesta ja taikinan taittamisesta.
Jätä taikina keittiön pöydälle 1 minuutiksi ennen kuin siirrät sen riisijauholla tai vehnäjauholla ripoteltuun nostatuskoriin (katso vinkit), sauman tulee olla ylöspäin. Paina saumaa yhteen niin, että se kiinnittyy. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. 70 minuuttia.
Aseta uunipelti uunin keskelle ja toinen pelti tai uuninkestävä vuoka uunin pohjalle. Lämmitä uuni 250°C asteeseen. Uunin tulee antaa lämmetä n. 45 minuuttia ennen leivän paistamista.
Laita pala leivinpaperia uunipellille, käännä leipä varovasti sen päälle. Tee kuvioviiltoja erittäin terävällä veitsellä.
Vedä leivinpaperi ja leipä kuumalle uunipellille ja kaada kiehuvaa vettä uunin alaosassa olevalle uunipellille/uunivuokaan. Laske uunin lämpötilaa 220°C asteeseen.
Paista leipää 15 minuuttia, ota sitten pois uunipelti jolle aiemmin kaadoit vettä. Paista vielä 10-15 minuuttia, kunnes leipä on saanut kullankeltaisen kuoren ja koputeltaessa kevyesti pohjaan, leipä kuulostaa ontolta. Anna leivän jäähtyä ritilällä.
Nostatuskoriin ripoteltavaksi sopii parhaiten riisijauho, sillä riisijauho ei ime kosteutta samalla tavalla kuin vehnäjauho. Näin riski on pienempi, että taikina tarttuisi liinaan. Mutta myös vehnäjauhoja voi käyttää, mutta niitä on käytettävä enemmän, jotta taikina ei tartu kiinni.
Jos sinulla ei ole nostatuskoria, voit myös käyttää sopivan kokoista ja muotoista kulhoa.
Parhaan lopputuloksen saat käyttämällä osana jauhoja Manitoba-jauhoja, voit myös korvata ne tavallisilla vehnäjauhoilla.
Inspiroidu
Sämpylät ja leivät
Sämpylät ja leivät