Sekoita keskenään jauhot, kuivatun hapanjuuripussin sisältö, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää maito, kananmuna ja voi ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia monitoimikoneessa, kunnes taikina on kiiltävää ja joustavaa. Peitä kulho ja anna taikinan kohota noin yhden tunnin ajan, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Pitkää vaivausaikaa tarvitaan gluteenin muodostukseen, joka vaikuttaa vehnäleipästen rakenteeseen. Koska taikinaa vaivataan pitkään, on tämä helpoin tehdä monitoimikoneessa. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla vaivata taikinaa taikinakoukuilla varustetun sähkövatkaimen ja käsivoiman yhdistelmällä.
Vuoraa paistovuoka 20x30 cm leivinpaperilla – jos leivinpaperia kostutetaan vedellä, se pehmenee ja on helpommin muotoiltavissa vuokaan kulmia myöten.
Jaa taikina 12 yhtä suureen osaan ja pyörittele taikinasta sämpylöitä. Laita sämpylät paistovuokaan 1-2 cm etäisyydelle toisistaan. Peitä vuoka kelmulla tai kostealla keittiöpyyhkeellä ja anna vehnäleipästen kohota noin 45 minuuttia lämpimässä paikassa.
Laita kohotusajan viimeisen 15 minuutin aikana uuni lämpenemään 220 asteeseen.
Paista leipäsiä 12-15 minuutin ajan uunin alaosassa, kunnes ne ovat läpikotaisin kypsiä ja väriltään kauniin ruskeita.
Ota leipäset pois vuoasta leivinpaperin kulmista nostamalla. Aseta ne ritilälle ja laita päälle keittiöpyyhe, jätä jäähtymään. Keittiöpyyhkeen avulla leipäset pysyvät pehmeinä.
Vehnäleipäset säilyvät pakastimessa noin 6 kuukautta.
Inspiroidu
Sämpylät ja leivät
Sämpylät ja leivät
Sämpylät ja leivät