Makean ystävät eivät voi vastustaa vaniljan aromia ja makua. Vanilja on sahramin jälkeen maailman toiseksi kallein mauste. Hieno vaniljajauhe on vaniljaperheen kallein tuote. Kerromme seuraavaksi, mihin vaniljajauhetta voi käyttää ja miten sitä voi valmistaa itse kotona.
Vaniljajauhe sisältää kuivattuja ja jauhettuja vaniljatankoja. Sitä ei tule sekoittaa vaniljasokeriin, sillä laadukas vaniljajauhe ei sisällä lainkaan sokeria.
Pieni määrä vaniljajauhetta riittää hyvin moneen asiaan. Pienetkin määrät jauhettuja vaniljatankoja riittävät vallan mainiosti luomaan intensiivisen vaniljan maun, etenkin makeissa annoksissa.
Hienoksi jauhetut vaniljatangot sopivat erinomaisesti maustamaan esimerkiksi riisi- tai mannapuuroa. Huomaa kuitenkin, että vaniljajauhe ei liukene leivonnassa tai ruoanlaitossa.
Tarvitsetko reseptiin vaniljajauhetta, mutta sinulla ei ole sitä? Ei hätää, sillä voit käyttää sen sijaan muitakin vaniljatuotteita.
Puolikas teelusikallinen vaniljajauhetta, noin 2 g, vastaa likimäärin yhden vaniljatangon siemeniä.
Vaniljauute on suosittu korvike vaniljajauheelle, sillä vaniljauutteen maku on yhtä voimakas. Puolikas teelusikallinen vaniljajauhetta (noin 2 g) vastaa likimäärin kahta teelusikallista vaniljauutetta.
Vaniljajauhe on yksi markkinoiden kalleimmista vaniljatuotteista koostumuksensa vuoksi. Jauhettuja vaniljatankoja myydään hyvin pieninä määrinä. Yhä useammin kuivattuja tankoja myydään myös pienissä myllyissä, joista voi itse rouhia vaniljajauhetta kotona. Pitkäkestoisen maun suojaamiseksi vaniljajauhetta tulisi säilyttää viileässä valolta suojattuna. Viileä ei tarkoita jääkaappia vaan huoneenlämpöä, korkeintaan 18 °C, sillä jauhe menettää makuaan liian lämpimässä. Varastohuone tai pimeä keittiön kaappi on ihanteellinen säilytyspaikka.
Onko vaniljajauheen valmistaminen mahdollista kotikeittiössä? Miten? Alla helppo ohje ja how-to-video vaniljajauheen tekoon.
Ainekset noin 25 g vaniljajauhetta:
Valmistus:
Laita kuivatut vaniljatangon palat tehosekoittimeen ja jauha ne jauheeksi. Säilytä vaniljajauhetta suljettavassa lasiastiassa.
Säilytä kotitekoinen vaniljajauhe ilmatiiviissä purkissa, valolta suojattuna, huoneen lämmössä. Jauhe säilyy useamman kuukauden.
Vinkki: Vaniljatankoja ei pidä kuivattaa yli 50 asteen lämmössä, sillä muuten vaniljan aromi häviää.