Lähes jokaisesta kodista löytyy pieniä pusseja tai purkkeja, joissa lukee vaniljasokeri. Mitä ne oikeastaan sisältävät? Entä millaisiin tarkoituksiin tätä makeaa sokerin ja vaniljan sekoitusta käytetään? Vastaamme näihin kysymyksiin ja jaamme reseptejä kotitekoisen vaniljasokerin ja, jos haluat kokeilla jotain uutta, kotitekoisen vaniljasuolan valmistamisesta.
Kun vaniljasokeri mainitaan leivonnan yhteydessä, sillä tarkoitetaan sokerin ja hienoksi jauhettujen vaniljatankojen ja/tai vaniljauutteen sekoitusta. Dr. Oetkerin valikoimissa on Vaniljasokeri 160g sekä Luomu Vaniljasokeri 75g.
Huomaathan kuitenkin, että vaniljasokeri ei ole sama asia kuin Vanilliinisokeri 160g.
Vaniljasokeria voidaan kutsua ”Bourbon-vaniljasokeriksi” vain, jos siinä käytetty vanilja on peräisin Bourbon-vaniljasaarilta eli Madagaskarilta, Komoreilta, Réunionilta, Seychelleiltä tai Mauritiukselta. Sitä käytetään pääasiassa makeissa leivontaresepteissä. Herkullisissa täytekakuissa kakuissa vaniljasokeri antaa viimeisen silauksen myös kermavaahdolle.
Vaniljan aromilla ja maulla on huumaava vaikutus mm. erilaisiin joulun alla leivottaviin kekseihin. Vaniljapiparit ovat täydellinen esimerkki vaniljasokerilla leivotuista kekseistä. Voit myös ripotella vaniljasokeria valmiiden leivonnaisten pinnalle oman makusi mukaan, kuten esimerkiksi Vaniljaisissa joulutortuissa.
Dr. Oetkerin valikoimissa on klassinen Vaniljasokeri.
Yksinkertaisin tapa korvata vaniljasokeri on käyttää vanilliinisokeria. Kaksi teelusikallista vaniljasokeria vastaa yhtä teelusikallista vanilliinisokeria, jonka maku on paljon voimakkaampi. Jos haluat käyttää vaniljaa sisältävää tuotetta, suosittelemme ostamaan vaniljatankoja. Siemenet voidaan poistaa tangoista helposti ja nopeasti, ja niistä voidaan valmistaa kotitekoista vaniljasokeria. Resepti on alempana.
Vaniljasokeria löytyy kaikkien supermarkettien leivontaosastoilta. Suomessa sitä myydään purkeissa tai pusseissa, ulkomailla myös pienissä annospusseissa. Pitkän säilyvyyden varmistamiseksi vaniljasokeria tulee säilyttää huoneenlämmössä kosteudelta suojattuna. Vaniljasokeria saa niin ruokakaupoista kuin verkkokaupoistakin.
Vaniljasokerin tekemiseen tarvitset vain vaniljatankoja ja valkoista sokeria.
Ainekset 200 g vaniljasokeria:
Valmistus:
Sekoita keskenään vaniljansiemenet ja sokeri kulhossa. Laita sitten seos vaniljatankojen kanssa suljettavaan lasiastiaan. Anna tekeytyä vähintään viikon ajan saadaksesi sokeriin täyteläisen vaniljan aromin.
Vinkki: Kun vaniljasokeri on loppunut, täytä lasiastia uudella sokerilla ja anna tekeytyä jälleen viikon verran. Voit toistaa tämän niin kauan, kunnes vaniljatangot ovat muuttuneet vaaleiksi.
Valmistitpa vaniljasokerin itse tai ostit sen kaupasta, sitä tarvitaan lukemattomissa resepteissä. Täältä löydät meidän suosikkireseptit jota vaniljasokeri maustaa.
Makeiset
Piirakat
Juomat
Hyydytettävät kakut
Täytekakut